Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΤΩΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ Π.Α.ΜΕ.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Π.Α.ΜΕ με την ερχομό του νέου έτους στέλνει ταξικό χαιρετισμό στην Εργατική Τάξη, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες και ευχές για υγεία και αγωνιστική χρονιά. Οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς που φεύγει γέμισαν οργή και αγανάκτηση όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας για τη σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού για άλλη μια φορά από το Ισραήλ, με τη συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε.

Επίσης η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από την γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, της Ε.Ε και των ιμπεριαλιστών ενάντια στα δικαιώματα της Εργατικής Τάξης και του λαού. Η επίθεση αυτή χαρακτηρίζεται από τη σταθερή επιδίωξη των πλουτοκρατών για την παραπέρα αφαίρεση δικαιωμάτων, για την παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και την αύξηση της εκμετάλλευσής της.

Τις επιδιώξεις αυτές του κεφαλαίου υπηρέτησαν με την πολιτική τους η κυβέρνηση της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου ΣΥΝ, και ΛΑΟΣ. Οι όποιες αντιπολιτευτικές τους κορώνες είναι για να εξυπηρετήσουν καλύτερα την πολιτική της πλουτοκρατίας.

Το Π.Α.ΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έδωσε τη μάχη σταθερά και με συνέπεια για να αποκρουστούν οι αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές με γνώμονα τα ταξικά συμφέροντα της Εργατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οργάνωσε τον αγώνα με βάση το αγωνιστικό του πλαίσιο, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε τη μάχη να μην περάσουν:

  • Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ., τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν το αντιδραστικό πλαίσιο που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
  • Τα ελαστικά ωράρια εργασίας, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την αύξηση ωρών εργασίας που προωθεί η Ε.Ε. με τη στήριξη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.
  • Ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία, οι διώξεις, και τα πογκρόμ των απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία στους τόπους δουλειάς.
  • Να μην φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Το ΠΑΜΕ ήταν αντίθετο στη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τις άλλες δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου με 28 δις ευρώ. Προετοιμάζει την εργατική τάξη για αποφασιστική σύγκρουση, για να μην πληρώσει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
  • Έχει μέτωπο για να μην περάσουν οι διακρίσεις, οι διώξεις ενάντια στους μετανάστες.
  • Καταδίκασε την κρατική βία και τις δυνάμεις καταστολής για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, τον τραυματισμού δεύτερου μαθητή και την τυφλή βία που ακολούθησε. Το ΠΑΜΕ πρόβαλε σαν απάντηση στην κρατική βία, και όχι μόνο, την οργανωμένη εργατική και λαϊκή παρέμβαση και αγώνες μαζικούς, περιφρουρημένους, νικηφόρους.
  • Με όλες του τις δυνάμεις βοήθησε να αποκαλυφθούν οι σχεδιασμοί για το 65ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, που ψήφισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ (Έκθεση ΣΕΡΚΑΣ) υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Το Π.Α.ΜΕ κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πήρε μέτρα ώστε να οργανώσει τη δουλειά των σωματείων και τον αγώνα της Εργατικής Τάξης για τη διεκδίκηση αιτημάτων με βάση τις πραγματικές της ανάγκες.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και διεκδίκησε:

· Την υπογραφή Σ.Σ.Ε. με κατώτερο μισθό 1400 Ευρώ.

· Κατώτερη σύνταξη 1.120 Ευρώ και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες.

· Αποκλειστικά δημόσια υγεία και παιδεία και την κατάργηση της εμπορευματοποίησής τους.

· Να γίνουν οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας κοινωνική – περιουσία.

· Να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη.

Με τη δράση και την παρέμβαση του ταξικού κινήματος μέσα στην Εργατική Τάξη αποκαλύφθηκε παραπέρα ο ταξικός χαρακτήρας των πολιτικών που εφαρμόζονται, καθώς και ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων που διαχειρίζονται το σύστημα. Δέχθηκε ρήγματα η στρατηγική της ταξικής συνεργασίας, των «κοινωνικών διαλόγων» που προωθούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ως βασικό στήριγμα υλοποίησης των αντεργατικών πολιτικών.

Το χρόνο που πέρασε έγιναν θετικά βήματα στην οργάνωση της Εργατικής Τάξης στους χώρους δουλειάς, με την δημιουργία επιτροπών αγώνα και σωματειακών επιτροπών και την οργάνωση των αγώνων για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών και το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας με τα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Η Εκτελεστική Γραμματεία εκφράζει την αισιοδοξία της ότι με τη νέα χρονιά θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο οι αγώνες της Εργατικής Τάξης και η συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ο πλούτος να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

31/12/2008