Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο στους εργαζόμενους, παρά τις φιλολαϊκές κορόνες που προσπάθησε να βγάλει προεκλογικά.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ . Συνεχίζει το έργο του προκατόχου της θέλοντας να δείξει στην Ε.Ε. ότι μπορεί να υπηρετήσει επάξια τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εργοδοτών.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ετοιμάζεται να ψηφίσει το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου.

Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο καταργείται το οχτάωρο και βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης καταργούνται. Περνάμε σε μια άλλη εποχή που ο εργαζόμενος θα δουλεύει σαν λάστιχο για να καλύψει τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Δίνεται πλήρες διευθυντικό δικαίωμα στον εργοδότη να κρατά τον εργαζόμενο και πέραν του οχτάωρου, για όση ώρα η επιχείρηση τον χρειάζεται.

Ακόμα διευθετούν τον χρόνο εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, ώστε να διεκολυνθούν περισσότεροι οι εργοδότες. Βάση αυτού του μοντέλου, ο εργαζόμενος μπορεί να ξεκινήσει τη δουλειά από το πρωί και να τελειώσει το βράδυ. Σε περίπτωση που δεν έχει εργασία για κάποιες ώρες στο ενδιάμεσο, είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στο χώρο εργασίας του μέχρι να τον χρειαστεί ο εργοδότης. Φυσικά για το χρονικό διάστημα που δεν θα εργαστεί δεν θα πληρωθεί κιόλας. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πρέπει να παραμείνει στην επιχείρηση.

Αυτό το μοντέλο προσπαθούν να περάσουν με απώτερο στόχο την μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ακόμα και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Θέλουν να αφανίσουν τους μικρέμπορους και τους αυτοαπασχολούμενους με τα νέα εξοντωτικά ωράρια. Επιδίωξη τους είναι η ενίσχυση των πολυεθνικών και προώθηση των εντολών της Ε.Ε..

Συνάδελφοι,

Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά. Να μην επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου.

Κάθε υποχώρηση στοιχίζει ακριβά, πρέπει να μπούμε όλοι στη μάχη και να μη δώσουμε άλλα περιθώρια να μας δυσκολέψουν κι άλλο τη ζωή.

Μέσα από το συνεπή ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από το ΠΑΜΕ, να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών και αντεργατικών νόμων που θέσπισαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
  • Να καταργηθεί η μερική απασχόληση και όλες οι αντεργατικές μορφές εργασίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • 1.200ευρώ βασικό μισθό, 960ευρώ κατώτερη σύνταξη.
  • 7ωρο, 35ωρο, 5νθήμερο.
  • Ενιαίο συνεχές ωράριο έως 48 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ